Wijzigingen in het arbeidsrecht

Op 1 juli en in augustus 2022 zijn er weer belangrijke wijzigingen in het arbeidsrecht. De belangrijkste wijzigingen die betrekking hebben op jouw medewerkers heb ik voor je samengevat:

Wetswijzigingen in juli en augustus 2022

Stijging minimumloon 1 juli 2022
Vanaf 1 juli 2022 verdient een werknemer van 21 jaar of ouder die fulltime werkt, minimaal € 1.756,20 bruto per maand. Dit was op 1 januari 2022 € 1.725,00 bruto per maand. Daarmee stijgt het minimumloon per 1 juli met 1,81 procent ten opzichte van de eerste helft van 2022.

Transparante arbeidsvoorwaarden
In verband met de Europese wetgeving over transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, wijzigt onze arbeidswetgeving per 1 augustus 2022. Dit heeft gevolgen voor verschillende arbeidsvoorwaarden en bedingen in je arbeidsovereenkomst zoals:

Informatieplicht van de werkgever
Vanaf 1 augustus 2022 moet je als werkgever voldoen aan een uitgebreide informatieplicht als medewerkers in dienst treden. Je moet medewerkers goed informeren over:

  • De duur en de voorwaarden van de proeftijd
  • Vakantie- en verlofregelingen
  • Plaats waar wordt gewerkt (thuis of op locatie)
  • Mogelijk recht op opleiding
  • Hoe de beëindiging van de arbeidsovereenkomst werkt
  • De afzonderlijke onderdelen van het loon, zoals prestatieloon

Verplichte opleiding en de hieraan verbonden kosten
Wanneer je medewerker een door de wet of cao voor jouw branche verplicht is om een bepaalde opleiding te volgen, moet de werkgever die opleiding betalen en indien mogelijk onder werktijd worden gevolgd.

Voorspelbaar werkpatroon
Je dient te zorgen voor een zo voorspelbaar mogelijk werkpatroon voor je medewerkers. Dit heeft vooral gevolgen als je werkt met oproepkrachten, zoals medewerkers met een  0-urencontract of een min-maxcontract. Bij een onvoorspelbaar werkpatroon moet je jouw medewerkers zo goed mogelijk informeren op welke momenten zij kunnen worden opgeroepen om te werken.

Wanneer je medewerker minimaal een half jaar (26 weken) in dienst is, mag de medewerker je verzoeken om een vorm van werk met meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Dit verzoek mag maximaal één keer per jaar worden ingediend. Als werkgever ben je verplicht hier serieus naar te kijken. Waar mogelijk moet je aan zijn verzoek voldoen.

Nevenwerkzaamheden van medewerkers
Als werkgever mag je de nevenactiviteiten van je medewerker in principe niet verbieden. Alleen als je een ‘rechtvaardigingsgrond’ hebt mag je nevenwerkzaamheden verbieden. In de EU-richtlijn worden 4 voorbeelden van rechtvaardigingsgronden genoemd:

  • Bescherming van de gezondheid en veiligheid van je medewerkers. 
  • Bescherming van vertrouwelijke bedrijfsinformatie.
  • Integriteit van overheidsdiensten.
  • Vermijden van belangenconflicten.

Deze regels hebben gevolgen voor het beding en het concurrentiebeding. Ga dus na wat er precies staat in jouw arbeidsovereenkomsten.
Scholingsbedingen en nevenwerkzaamhedenbedingen zijn nog wel toegestaan, een beroep daarop heeft alleen nog kans van slagen als de overeengekomen bedingen voldoen aan de eisen die de nieuwe wet daaraan stelt.

Betaald ouderschapsverlof 2022
Ouders hebben tot hun kind 8 jaar oud is recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werk. Vanaf 2 augustus 2022 is er een uitkering voor medewerkers op basis van de ‘wet betaald ouderschapsverlof. Ouders krijgen negen weken betaald ouderschapsverlof. Tijdens die periode ontvangen ze een uitkering van het UWV. Als werkgever hoef je dus zelf geen loon door te betalen tijdens het ouderschapsverlof. 

Aanvragen betaald ouderschapsverlof
De aanvraag van de uitkering voor ouderschapsverlof loopt via jou als werkgever. Op de website van het UWV kun je vanaf 2 augustus 2022 hiervoor een digitaal formulier invullen. De aanvraag doe je pas na de opname van het ouderschapsverlof door je medewerker.

Hoogte uitkering UWV
De uitkering van het UWV bedraagt 70% van het dagloon, tot maximaal 50% van het maximum dagloon. Om deze uitkering te ontvangen moet je medewerker de 9 weken verlof opnemen in het eerste levensjaar van het kind. Na de negen weken betaald verlof door het UWV mag je medewerker ook nog 17 weken onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Dit mag ook op een later moment, maar in ieder geval voor het kind 8 jaar oud is.

Betaald verlof bij adoptie
Ook bij het adopteren van een kind kunnen medewerkers betaald verlof krijgen. Het gaat om 9 weken tijdens het eerste jaar na adoptie. Dit geldt alleen als het geadopteerde kind jonger is dan 8 jaar.

Meer blogs

Contacta 2019

Contacta 2019

Op 5 en 6 november stond ik op de Contacta.nl. Hét zakelijk netwerkevent van Zuidwest Nederland en Vlaanderen.
Tijdens Contacta.nl komen bedrijven uit Zeeland, West Brabant en Vlaanderen en uit diverse sectoren samen.
 

UWV wg evenement

UWV online werkgeversmiddag

UWV Online werkgeversmiddag 19-11-2020

eerste kamer

Veranderingen HR 2021

In 2021 treden er een aantal wetswijzigingen en regelingen in werking die belangrijk kunnen zijn voor je personeels- en verzuimbeleid. we hebben de belangrijkste wijzigingen voor je samengevat.